Er zijn nogal wat wijnmakers in de Nahe die Schneider heten. Let dus goed op de initialen van grootvader Schneider: K.H. De Duitse wijngidsen voor 2023 zijn lovend zo niet lyrisch: zoals Eichelmann, Vinum, Falstaff, Stuart Pigott. Kleinzonen Andi en Christoph zijn echter de bescheidenheid zelve, Christoph bewerkt de wijngaarden en Andi 'kümmert sich' om het wijn maken. Hun stijl: kick-ass Riesling vooral. En trouwens ook mooie Spätburgunders.
KH Schneider prijst zich gelukkig met percelen in twee van de beroemdste Lagen in de Nahe: Felsenberg en Königfels. Die laatste lag jarenlang braak maar is sinds enkele jaren weer 'in de running'. Beide liggen 'onder' het bekende wijndorpje Schlossböckelheim.
Waar de Steillagen Felsenberg en Königfels wereldberoemd zijn, zijn de Nahe Lagen Domberg en Marbach bij Bad Sobernheim minder bekend. Maar ook hier maken Andi en Christoph grootse Riesling op Grand Cru niveau, dus Grosses Gewächs of GG in jargon. Next in line zijn de Roter Tonschiefer en de Vulkanstein Rieslings. Ook de Gutswein Riesling is al erg mooi, voor wie van 'strak en spannend' houdt, op en top Riesling!
De Nahe is een geologische nachtmerrie en kent talloze bodemsoorten. Je kunt dus eigenlijk niet van één Nahe-stijl spreken, om de 500m is de bodem weer anders. En Riesling geeft dat verschil in terroir uitstekend weer. Andi en Christoph Schneider zijn meesters in het tot uitdrukking brengen van deze bodemverschillen in hun Rieslings.
Meer informatie over dit wijnhuis.
]]>
Voor de druifluis begin 1900 toesloeg, stond Rioja vol met… Garnatxa, zoals de Grenache druif in het Catalaans heet. Wie de tijd neemt vindt nog oude wijngaarden met Garnacha, onaangetast door de verwoestende druifluis. Luis Moya Tortosa is de eigenzinnige wijnmaker die deze wijngaarden uit de vergetelheid ontrukt, herstelt en weer in gebruik neemt. Met echt verbluffende resultaten! Lekker Sapje voert nu 1 biologische wijn van hem: La Tapada.
Soms ontdek je wijnen waar je stil van wordt. In die categorie vallen de wijnen van Friedrich Schatz. Deze Duitse wijnmaker is neergestreken in Serrania de Ronda, bij Malaga. Een mooi bergachtig natuurgebied met een ronduit heet klimaat. Maar wel met koude nachten. En juist hier plantte Schatz nogal verrassende druiven: Chardonnay. Pinot Noir. Petit Verdot. En, Lemberger aka Blaufränkisch. Lokale wijnmakers verklaarden hem voor loco, voor gek. Schatz komt echter uit een familie die al sinds 1641 wijn maakt...
Dus Friedrich Schatz was helemaal niet gek toen hij bij Ronda begon met wijn maken. Na uitgebreid onderzoek vond hij 3 ha op 700m hoogte waar de condities ideaal waren voor zijn wijnen. Na nog meer research wist hij welke druivenrassen daar zouden floreren. En nu staat er Chardonnay, Pinot noir, Blaufränkisch en Petit Verdot. De laatste twee wijnen importeert Lekker Sapje nu in Nederland. De Lemberger en de Petit Verdot zijn out of this world zo mooi. Met slechts 13%, prachtige zuren en gelaagdheid, finesse en complexiteit. Onwaarschijnlijke elegantie, en dat uit zo’n heet gebied! Niet goedkoop maar elke euro waard. Onder andere sommelier Saskia Smeenk van Pillows Hotel in Amsterdam werkt er graag mee.
]]>
Alle wijnen zijn biodynamisch gemaakt, met weinig tot geen filtratie en nauwelijks sulfiet. Topsommeliers zoals Noël van Wittenbergh (Ciel Bleu**) werken er graag mee.
Zillinger zit in Ebenthal, pal op de Slowaakse grens. Dit is onderdeel van het grote Weinviertel in Niederösterreich. Hier komt vooral bulkwijn en eenvoudige Veltliner vandaan. Maar er zijn dus ook uitzonderingen, zoals Herbert Zillinger.
]]>