Herbert Zillinger, biodynamie ten top
De wijnen van Herbert Zillinger zijn het meer dan waard om te ontdekken! Zo is de wereldberoemde Britse Master of Wine Jancis Robinson al jaren groot fan van wijnmaker Zillinger. En terecht. Naast de basislijn Neuland en de middenklasse Horizont maken hij en zijn vrouw Carmen enkele van de meest eigenzinnige Veltliners van heel Oostenrijk. Die heten dan ook Elementar en Radikal. Daarnaast is hij een koning met Traminer (aka Savagnin in de Jura), De topwijn daarvan heet Profund. Je vindt ze allemaal in onze webshop.
Alle wijnen zijn biodynamisch gemaakt, met weinig tot geen filtratie en nauwelijks sulfiet. Topsommeliers zoals Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu**) werken er graag mee.
Zillinger zit in het dorpje Ebenthal, pal op de Slowaakse grens in noordoost-Oostenrijk. Dit is onderdeel van het zogenaamde Weinviertel in wijngebied Niederösterreich. Hier komt vooral bulkwijn en eenvoudige Veltliner vandaan. Maar er zijn dus ook fantastische uitzonderingen, zoals de heerlijk eigenwijze Herbert Zillinger.
Natuur first
Herbert Zillinger laat conventies achter zich en vertrouwt op zijn gevoel en op de natuur. Hij combineert de Oostenrijkse wijnbouwtraditie met internationale ervaring, zolang het maar natuurlijk blijft. Hij vertrouwt op de kracht van zijn druiven en op zijn gedachtegoed dat dicht bij de natuur ligt; want wat niet aan de stok tot volle rijpheid gekomen is, kan later in de kelder ook geen goede wijn meer geven. Toch hangt veel af van de werkwijze in de kelder, daarom gebruikt hij, heel bedachtzaam, moderne technieken. Hij wil zich niet aanpassen aan gangbare methoden. Herbert maakt geen trendy wereldwijnen, maar unieke wijnen, met intensiteit en karakter. Wijn is zijn passie, zijn leven.
Herbert en Carmen sluiten geen compromissen. Zij maken unieke wijnen, met een profiel, structuur en ‘USP’ met een uniek verkoopargument, om zo te zeggen. Wijnen waar je hun handschrift in kunt zien en de grond waarop hun druiven groeien. Ze stemmen hun wijnen nooit af op een veelbelovend bedrijf of een betere beoordeling. De wijnen staan voor zichzelf.
Het idyllische wijnoord Ebenthal ligt in de lieflijke heuvels van het zuidelijke Weinviertel. Een landschap dat bezoekers verrast met veel kleine ontdekkingen, avonturen... en grote wijnen. Dat heeft zijn reden: de wijnstokken staan op een bodem met löss, een voedingsrijke bodem bestaande uit verschillende gesteenten en mineralen, die de druiven fantastisch laat gedijen. Tegelijkertijd slaat de löss water heel goed op, handig voor de druiven die dat in deze droge en warme omgeving heel goed kunnen gebruiken.
Zillinger is:
- sinds 2016 een trots lid van de biodynamische wijnmakersgroep respekt-BIODYN.
- 2017 is de eerste gecertificeerde vintage.
Aangenaam kennismaken: Herbert Zillinger