Hier vind je de orange wijnen en natuurwijnen van Lekker Sapje. Orange wine of orange wijn wordt net zo als rode wijn, dus met de druiven bij de most. Natuurwijnen zijn wijnen waarbij de wijnboer de natuur haar gang laat gaan eneigenlijk niet of nauwelijks ingrijpt. Orange wine is altijd van witte druiven. Natuurwijn kan rood, wit en rosé wijn zijn.
Orange wine / oranje wijn
Orange wine is een witte wijn die gemaakt is op de manier van rode wijn. De druiven (en eventueel takjes) blijven bij het sap tijdens de vergisting. In de schillen en pitten zitten tannines. Die lossen tijdens de alcoholische vergisting langzaam op in de wijn. Tannines smaken bitter en geven een stroef mondgevoel. Orange wine kan dus net zo stroef zijn als een rode wijn!
De oranje kleur komt doordat de wijn oxidatief vergist, dat betekent dat er zuurstof bij kan. Het vat is open, vaak gebruikt de wijnmaker een grote amfoor van aardewerk, die is ook open en bovendien luchtdoorlatend. Ook komen er wat kleurstoffen uit de schillen, door de zuurstof kleuren die oranje. Dankzij de zuurstof is de wijn biologisch stabiel; hij is al geoxideerd zeg maar.
Natuurwijn
Natuurwijn is nu een grote hype onder sommeliers en hipsters. Een orange wine is een natuurwijn, maar een natuurwijn hoeft geen orange wijn te zijn. Natuurwijn kan immers ook rood zijn. Natuurwijn houdt kort gezegd in dat de wijnmaker eigenlijk helemaal niks doet bij het wijn maken. Het sap vergist spontaan en er wordt niet of nauwelijks ingegrepen. Meestal wordt er ook geen sulfiet toegevoegd, dat staat dan op de fles. De wijnmaker moet dan wel extreem schoon werken om te voorkomen dat de wijn azijn wordt.
De natuur- en orange wijnen vergisten meestal oxidatief en hebben daardoor een eigen, aparte smaak. Door de oxidatie gaat het fruitige er meestal vanaf en krijgen de wijnen meer notige en/of sherry-achtige smaken. Hierdoor kunnen ze vaak op elkaar lijken en is de druif meestal niet meer herkenbaar. Niettemin kunnen het prachtige wijnen zijn.