Meteen naar de content

Veilig betalen | Niet goed, geld terug | Alle wijnen vegan | CO2 neutrale bezorging | Verzending 7,95, gratis vanaf 95,-

Valuta

  • België (EUR €)
  • Nederland (EUR €)
Zoeken
  • Over Lekker Sapje
  • Witte wijn
  • Rode wijn
  • Rosé
  • Orange wine / Natuurwijn
  • Mousserend
  • Zoet | Dessertwijn | Versterkt
  • Contact
Lekker Sapje - Wijn voor mensen met humor. Wijnwebshop voor liefhebbers van mooie, sorry lekkere wijnen. Eigen import van kleine maar fijne wijnbooerne uit Europa. Alle wijne nzijn vegan. Niet goed geld terug garantie. Prettige service, unieke wijnen
Account Zoeken Winkelmandje
  • Over Lekker Sapje
  • Witte wijn
  • Rode wijn
  • Rosé
  • Orange wine / Natuurwijn
  • Mousserend
  • Zoet | Dessertwijn | Versterkt
  • Contact

Mousserend / Bubbel

Hier vind je al onze mousserende wijnen oftewel bubbels. Uiteraard Champagnes maar ook prachtige Winzersekt, Crémants, Pet Nats en top Cava's. Tip: vaak zijn de mousserende wijnen die geen Champagne zijn minstens zo goed maar stukken goedkoper. Ze hebben ook allemaal 2e gisting op fles. Neus dus even goed rond in onze webhop.

Hoe komen die bellen in de fles?
Als gistcellen alcohol maken van de suiker in de most, produceren ze ook warmte en koolzuur (CO2). Bij stille wijn vervliegt dat tijdens de vergisting. Bij mousserende wijnen blijft de koolzuur juist in de fles. Die fles moet tegen de hoge druk kunnen (ca. 6 bar) en daarom zit er dus ook een speciale kurk in met een muselet van metaaldraad eromheen.

Gazeuse en Charmat
Er zijn verschillende manieren om koolzuur in een wijn te houden of te krijgen. De simpelste is koolzuur toevoegen, gazeuse, net als bij limonade en cola. Dit is de manier om hele simpele en goedkope bubbels te maken. Een tweede manier is de méthode Charmat. Hierbij zit de wijn in een groot gesloten rvs-vat. De wijn vergist hierin en de CO2 kan er niet uit. Deze mousserende wijn met bubbels wordt onder druk gebotteld in een gesloten systeem. Deze methode Charmat wordt o.a. bij goedkopere prosecco toegepast.

Champagne
De derde manier is de méthode traditionelle. Dit houdt in dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Eerst maak je een stille droge wijn op de normale manier in grote vaten. Dan maak je een blend van deze wijn met vin de garde, oudere wijnen van eerdere jaren. Deze blend wordt op champagneflessen gebotteld en gerijpt. Zo houd je de smaakstijl van het Champagnehuis ieder jaar constant. Klein zijstapje; deze wijn ondergaat geen malolactische gisting, appelzuur wordt dus niet omgezet in het zachtere melkzuur. Voor Champagne wil je die frisheid juist behouden.

Vervolgens voegt de wijnmaker een papje van suiker en gistcellen toe, per fles afgesloten met een kroonkurk. De gistcellen gaan weer aan de slag met de suiker en maken een beetje alcohol - ongeveer 1% - en een flinke dot koolzuur. De flessen kunnen jarenlang liggen op latten (sur lattes). De gistcellen sterven af en vormen een laagje op de bodem. Door de flessen in een pupitre met de hals naar beneden te zetten, zakt de gist naar de monding. Vroeger werd dit met hand gedaan door de fles steeds iets verticaler in de pupitres te zetten en een klein rukje te geven zodat de gistprop naar beneden zakt en de wijn helder blijft. Dit heet remuage. Nu kan dit machinaal met de flessen in grote rekken. Tot slot gaan de flessen ondersteboven met de hals door een ijskoud pekelbad. De gistprop bevriest dan. De fles wordt geopend en de prop schiet eruit, de wijn niet want door de ijzige kou doet het koolzuur niet veel. De wijnmaker voegt dan eventueel nog de zogenaamde liqueur d'expedition of dosage toe. Hiermee bepaalt hij het smaaktype van droog (brut of extra brut) tot zoet (demi-sec en doux). Voegt hij niets toe dan heet dat zero dosage of brut nature.

Niet alleen champagne wordt gemaakt met een tweede gisting op fles, ook Crémant, de betere Cava en Sekt (Winzersekt), en Franciacorta krijgen een tweede gisting op fles.

Verfijnen
8 producten
Sorteren op
Best verkopendeAlfabetisch: A-ZAlfabetisch: Z-APrijs: laag naar hoogPrijs: hoog naar laagDatum: oud naar nieuwDatum: nieuw naar oud

Verfijnen

Prijs
€
€
Wijnkleur
Druivenras
Wijntype
Wijnland
Wijngebied / Appellatie
Wijnhuis
Biologische wijn
Oogstjaar
Sorteren op
Espumante Bruto Reserva, Caves Sao Joao, DOC Bairrada, Portugal, mousserende wijn, Lekker Sapje
Even bekijken
Espumante Bruto Reserva, Caves São João, Bairrada, Portugal
€15,95
Espumante bruto, Caves Sao Joao, Bairrada, Portugal, mousserende wijn, Lekker Sapje
Even bekijken
Espumante Bruto, Caves São João, Bairrada, Portugal
€13,95
Cava Fosil, Duran Galan, Penedes, Spanje. Top Cava van Parellada, Macabeu en Xarel-lo. Mousserende wijn.
Even bekijken
Cava Fosil Reserva Brut Nature, Duran Galan, Penedes, Spanje
€24,75
Cava Tempus Aurum, Duran Galan, Penedes, Spanje. Mooie Cava van Parellada, Macabeu en Xarel-lo. Mousserende wijn. Biologsiche wijn.
Even bekijken
Cava Tempus Aurum Brut Nature, Duran Galan, Penedes, Spanje
€16,95
Riesling Sekt Extra brut, wijnhuis Wilhelmshof, droge mousserende witte wijn uit de Pfalz, Duitsland.
Even bekijken
Riesling Sekt Extra Brut, Wilhelmshof, Pfalz, Duitse wijn
€18,75 Uitverkocht
Cava Excelsior, Brut NAture GranReserva, Joan Segura Pujades, Penedes, Spanje. Top Cava van Chardonnay, Xarel-lo, Parellada en Macabeu. Champagne stijl.
Even bekijken
Cava Excelsior Brut Nature Gran Reserva, Pujadas, Penedes, Spanje
€13,95
Cava Brut Nature Reserva, Joan Segura Pujadas, Penedes, Spanje. Mooi cava van Parellada, Xarel-lo en Macabeu.
Even bekijken
Cava Brut Nature Reserva, Joan Segura Pujadas, Penedes, Spanje
€12,95

4.0 / 5.0

1 review
Scheurebe Winzersekt, Storr, Rheinhessen. Fraaie droge mousserende wijn van Scheurebe. Wijn uit Duitsland, extra trocken
Even bekijken
Scheurebe Winzersekt, Storr, Rheinhessen, Duitsland
€17,95
Verzending NL 7,95 | BE 11,95
Gratis verzending NL vanaf € 95,-
Nieuwe wijnen
Cadeaubonnen
Kiyoh rating: 4.8 uit 5
Lekker Sapje - Wijn voor mensen met humor

Je bent nooit uitgeleerd over wijn. Je kunt er urenlang over praten, filosoferen, discussiëren. Superleuk. Maar uiteindelijk gaat er erom wat je proeft en ervaart. En dan is dat hopelijk een mooie ervaring. Of zelfs een wow-moment. En jahoor, dan mag je ook gewoon zeggen: Lekker Sapje!

Bernd Weeke MV

Ga snel naar:
  • Over Lekker Sapje
  • Witte wijn
  • Rode wijn
  • Rosé
  • Orange wine / Natuurwijn
  • Mousserend
  • Zoet | Dessertwijn | Versterkt
  • Contact
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, aanbiedingen, proeverijen en meer. Je wordt niet bedolven onder mails, echt niet.

Links naar
  • Algemene Voorwaarden
  • Disclaimer
  • Klantenservice
  • Dataverwerking
  • Contact
American Express Apple Pay Google Pay iDEAL Maestro Mastercard Visa

Valuta

  • België (EUR €)
  • Nederland (EUR €)
© 2023 Lekker Sapje.

Check in en je krijgt lekker korting.

Schrijf je in voor de leukste wijn-nieuwsbrief en je krijgt standaard 5% korting op alle bestellingen :-)