Zoet | Dessertwijn | Versterkt
Hier vind je al onze (half)zoete dessertwijnen en versterkte wijnen. Denk aan spannende Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese uit Duitsland en Oostenrijk met prachtig zoet-zuurspel. Of verrassende Macvin uit de Jura. En vlak de Vendange Tardive uit de Elzas niet uit!
Hoe maak je zoete wijn?
Zoete wijn of dessertwijn maak je door de vergisting voortijdig te stoppen. Dat kan o.a. door flinke afkoeling. Er blijft dan restsuiker over zodat de wijn zoet smaakt.
Vergisting stoppen kan ook door toevoeging van wijnalcohol van 75-95%. Zo worden o.a. Port en Vin Doux Naturel (VDN) gemaakt, zoals Muscat de Beaume de Venise en Muscat de Rivesaltes.
Een derde methode is de zg. mistella. Officieel geen wijn want het zoete druivensap is niet vergist maar aangelengd of liever versterkt met wijnalcohol zoals marc, cognac of grappa. Voorbeelden zijn Floc de Gascogne, Pineau de Charentes, Macvin en Ratafia.