Hier vind je al onze (half)zoete dessertwijn en versterkte wijn zoals Port, Madeira, Macvin en Vin Jaune. Denk aan spannende Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese uit Duitsland en Oostenrijk met prachtig zoet-zuurspel. Of de verrassende Macvin en Vin Jaune uit de Jura. En vlak de Vendange Tardive uit de Elzas, Port, Sherry en Madeira niet uit!
Hoe maak je zoete wijn?
Zoete wijn of dessertwijn kun je maken door de vergisting voortijdig te stoppen. Dat kan o.a. door flinke afkoeling, de gistcellen stoppen dan met alcohol maken. Er blijft dan restsuiker over zodat de wijn zoet smaakt. Het is dan wel zaak de gistcellen goed weg te filteren, anders beginnen ze op fles weer met suikers om te zetten in alcohol, warmte en CO2 (koolzuur). Om dit te voorkomen krijgen zoete wijnen vaak meer sulfiet toegevoegd, dit voorkomt ook dat eventuele ondanks het filteren achtergebleven gistcellen actief worden.
Een andere manier om de vergisting te stoppen is de toevoeging van wijnalcohol van 75-95%. Dit doodt de gistcellen. Op deze manier wordt bijvoorbeeld Vin Doux Naturel gemaakt, zoals Muscat de Beaume de Venise en Muscat de Rivesaltes.
Een derde methode is de zg. mistella. Dit is officieel geen wijn want het zoete druivensap is niet vergist maar aangelengd of liever versterkt met wijnalcohol zoals een marc, cognac of grappa. Bekende voorbeelden zijn Floc de Gascogne, Pineau de Charentes, Macvin en Ratafia.