Rioja, dat is toch vooral Tempranillo?
Garnacha uit Rioja? Jazeker!
Voor de druifluis begin 1900 toesloeg, stond Rioja vol met… Garnatxa, zoals de Grenache druif in het Catalaans heet. Wie de tijd neemt vindt nog oude wijngaarden met Garnacha, onaangetast door de verwoestende druifluis. Luis Moya Tortosa is de eigenzinnige wijnmaker die deze wijngaarden uit de vergetelheid ontrukt, herstelt en weer in gebruik neemt. Met echt verbluffende resultaten! Lekker Sapje voert nu 1 biologische wijn van hem: La Tapada.
La Tapada, de verborgene
“La Tapada” is de naam van een wijngaard in Azagra, een dorpje in Rioja Oriental (voorheen Rioja Baja). De wijnbouw hier is vaak modern, inclusief irrigatie en mechanisatie. Maar La Tapada is een van de weinige wijngaarden met traditionele bush vines, losstaande planten. De naam La Tapada betekent bedekt of afgesloten en verwijst naar hoe Garnatxa als verborgen en zelfs verguisd druivenras gold in Rioja.
De wijngaard heeft een noordoostelijke ligging met een lichte helling. De bodem is kalkhoudend met rolkeien. Het klimaat is mediterraan met minder dan 350 mm neerslag per jaar. Met La Tapada laat Luis Moya zien dat Garnacha juist hier grote mogelijkheden biedt. Oude wijnmakers wisten dat vroeger al toen ze deze verborgen wijngaard plantten.
Grenache, Garnacha, Garnatxa
Grenache geeft vaak veel alcohol en ook deze wijn heeft 15%. Maar dit is keurig ‘verpakt’ in een zowel ranke als volle wijn. Lichte rode tint, ongefilterd, stevige maar rijpe tannines. Aalbes, rins, laurier, toast, vleugje rook, gelaagd en complex. Geef 'm wat tijd in het glas.
“We verzinnen de wijn niet. Alles is puur natuur.”
Na een ‘opleiding’ achter de bar, studies oenologie, wijnbouw en wijnmarketing, en werk voor wijncoöperaties in Navarra, start Luis Moya Tortosa (LMT) in 2012 voor zichzelf. Op meerdere locaties in Rioja en Navarra bewerkt hij oude wijngaarden met Garnacha (Grenache), geplant als bush vine. LMT gebruikt totaal geen herbiciden of insecticiden. Alles draait om natuurlijkheid en balans.
In zijn woorden: “Ik maak mijn wijnen totaal ambachtelijk met inheemse gist. Ik controleer de vergistingstemperatuur een beetje, op zoek naar lage extractie. Ik klaar de wijnen niet en filter alleen heel voorzichtig, als het al moet. Stabilisatie gebeurt op natuurlijke wijze, kou en winterweer zijn daarbij mijn bondgenoten. We verzinnen de wijnen niet, ze zijn ongekunsteld. Ik denk dat dit de enige manier is om de bodem en het microklimaat van de wijngaard te weerspiegelen." Proef het zelf en bestel deze mooie rode wijn.